skip to content
Projects

IFF Research and Development Lobby Renovation

New entrance plaza and atrium design embodies innovation and enhances lobby function.
  • Interior rendering of the lobby entrance showing the reception desk and glass panels that comprise the secure entry vestibule - Gannett Fleming.

    A new entry vestibule and reception desk provide greater control over access to the facility.

  • Rendering of the redesigned entrance plaza showing the new living wall, glass entry canopy, café seating, and walkway leading to the new atrium lobby - Gannett Fleming.

    The redesigned entrance plaza welcomes visitors with a living wall, café seating, and new glass canopy.

  • Interior rendering of the two-story atrium lobby depicting IFF employees and visitors using the new spaces - Gannett Fleming.

    The light-filled atrium lobby improves building circulation and creates new collaborative workspaces.

Client
International Flavors & Fragrances
Location
Union Beach, New Jersey
Our Role
Architecture, Interior Design, Electrical, Mechanical, Construction Management
Data
Size:
4,100-square-foot lobby; 3,000-square-foot plaza
Completed:
In progress
Type:
New Construction
Outcomes
  • New urban park plaza and atrium lobby redefine entire entry experience
  • Visibility is increased with new signage and a more open, welcoming entrance
  • Redesigned entry vestibule and reception area enhance building security
  • Lobby addition improves circulation and provides new collaborative workspaces
  • Design exemplifies IFF’s commitment to innovation and reflects new corporate branding. 

International Flavors and Fragrances, Inc. (IFF) is a global leader in developing scents and flavors for all types of applications, including beauty products, household goods, and popular foods and beverages. Our design team has worked with IFF for more than 30 years, creating facilities that support innovation and growth, from research laboratories to corporate headquarters. 

IFF turned to Gannett Fleming to help reimagine the lobby of its Research & Development facility in Union Beach, New Jersey. The existing entry canopy needed to be replaced, exterior landscaping was overgrown, and the main entrance to the building was all but hidden from the surrounding roadways. The interior of the lobby was dated, circulation was not optimal, and the reception desk’s location in the middle of the lobby provided no direct control over visitor access to the facility.

What We Did

The design concept created by Gannett Fleming provides an entirely new entry experience for visitors and staff. The redesigned entrance plaza has the look and feel of an urban park. Flanked by a living wall, it features beautiful planters, a water feature, café-style seating, and a new glass canopy that leads to the building’s entrance. To further enhance IFF’s presence in the community, an illuminated logo on the lobby’s south-facing trombe wall rises above the surrounding rooflines, serving as a visual beacon to travelers along a busy nearby roadway. 

A new two-story atrium brings the outdoors in, as the living wall continues inside the light-filled lobby. Visitors enter through a secure vestibule and are greeted at a reception desk before gaining access to the building. Glass display cases control points of entry while maintaining views and light into the lobby. The new 4,100-square-foot atrium is both beautiful and functional, improving building circulation and providing a variety of new meeting spaces, from a new conference room, to smaller “huddle” and “focus” rooms, and two self-service coffee bars. The interiors feature finishes and furnishings that reflect IFF’s new corporate branding and sustainability standards.

Key Features

  • The new 3,100-square-foot plaza and private patio encourage connections to the outdoors
  • Planters showcase unique species grown in IFF’s research greenhouse
  • A secure entry vestibule and relocated reception desk control visitor access to the facility
  • Two new “huddle” rooms create collaboration spaces for small groups
  • Several “focus” rooms provide privacy for phone calls or work between meetings
  • New coffee bars on each floor offer refreshments and opportunities for socialization.

Sustainability Features & Outcomes

  • A living wall in the atrium lobby releases oxygen and improves indoor air quality
  • The use of LED and natural daylighting decrease energy consumption
  • A trombe wall on the south side of the atrium reduces heat loading in the lobby and lowers cooling costs
  • Interior finishes include recycled content to minimize environmental impacts.

Similar Projects: Architecture, Corporate/Industrial